Dit vertellen de geuren van een wijn

Dit vertellen de geuren van een wijn

Waarom is ruiken als je wijn proeft zo belangrijk? Je neus bepaalt wat voor smaken je proeft in je mond. En je kunt enorm veel ruiken: van bloemen tot stal. Of bijvoorbeeld kurk in wijn. Met je neus onderscheid je dus een lekkere wijn van een slechte wijn. Hoe? Dat lees je hier! 

Je bent aan het wijnproeven. Voor het ruiken heb je naar je wijn gekeken. Daarna heb je hem even gewalst. Hoe je het beste walst? Oefening baart kunst. Begin met een glas met een wijde coupe en vul dit voor een derde. Zet het glas op een glad oppervlak, pak de steel met je duim en wijsvinger en begin kleine rondjes te draaien. Na een tijd kun je het glas oppakken en mooie golven in je glas walsen zodat de wijn als een watervalletje langs de wand naar beneden kan glijden. Zo komen er nog meer aroma’s vrij. Na het walsen stop je je neus goed in het glas en ruik je kort en krachtig.

WIJNGEUR = WIJNSMAAK
Wat je ruikt is persoonlijk. Eigenlijk geen idee wat je ruikt? Maakt niet uit, wij geven een aantal mogelijkheden wat er allemaal te proeven valt in de wijn:

- Fruitig: denk aan bessen, kersen en bosvruchten in rode wijn. Citrus ruik je in witte wijn.
- Bloemige geuren zoals bloesem komen voor in witte en lichte rode wijnen.
- Aardse tonen zoals aarde, mineralen of zelfs steen (als je dat een keer in het echt geroken hebt).
- Kruidig: denk aan geuren zoals peper.
- Vanille, toast, chocola en koffie ruik je vooral in wijnen die gerijpt zijn op een houten vat
- Dierlijk of bosachtig: denk aan gras, stal of bijvoorbeeld bezweet paard. Deze geuren ontstaan na de rijping. Hoe smaakt dit dan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Aan jou om te ontdekken.

Natuurlijk bepaal jij zelf wat je ruikt. Als jij leer of versgebakken brood ruikt, dan ruik je dat. Het gaat er vooral om of de geur jou aanstaat. Want dan vind je hem waarschijnlijk ook lekker smaken. Maar blijf vooral experimenteren en ontdek nieuwe geuren en wijnen!

HOE RUIK JE KURK IN WIJN?
Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.

Wist je trouwens dat flessen met een schroefdop ook kurk kunnen hebben? De schimmels en bacteriën kunnen namelijk al tijdens het productieproces plaatsvinden. Handig om te weten.

HOE RUIK JE OF JE WIJN NIET MEER GOED IS?
Als je wijn niet goed is, dan ruik je dat direct. Want een wijn die stinkt is waarschijnlijk ook niet lekker. En als je helemaal niets ruikt, is de kans groot dat je wijn ook nergens naar smaakt. Andere geuren die je waarschuwen zijn:

- Keldergeur: begin er niet aan. De wijn is namelijk verkeerd gebotteld.
- Nagellak of azijn betekent dat de wijn een te hoge zuurgraad heeft
- Gist hoeft niet per se een slecht teken te zijn. Rode wijn ruikt altijd een beetje naar gist, maar te veel verpest de smaak.
- Zwavelgeur komt bij het bottelen en verdwijnt normaal zodra er lucht bij komt. Blijft de geur? Dan is hij niet lekker.

PROEF JE HETZELFDE ALS WAT JE ROOK?
Je hebt geroken aan je wijn. Onthoud wat je allemaal rook en kom erachter of je dit ook proeft. En bepaal natuurlijk wat jij vond van wat je net geroken hebt!


Volg ons
Advertenties