Bekendste rode druivensoorten

Bekendste rode druivensoorten

Druivenrassen zijn erg belangrijk in het bepalen van de smaak van een wijn. Er zijn honderden soorten druiven met allemaal hun eigen, unieke smaak. Maar de belangrijkste vraag, hoe herken je deze druiven dan precies? In dit artikel een overzicht van de populairste rode druivenrassen.

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur van de wijn komt van de druivenschillen die meegisten tijdens het productieproces. Hoe langer de schil mee gist hoe donkerder de kleur van de wijn is. Dit zijn de bekendste blauwe druiven:

Merlot
De merlot druif is een van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon. De druif heeft van nature weinig zuren. Merlot bevat minder kleurstof en minder tannines dan bijvoorbeeld de carbernet sauvignon. De druiven zijn vroeg rijp en is ideaal in gebieden met een koeler klimaat. 

Carbernet Sauvignon
Carbernet sauvignon is een blauwe druivensoort die ontstaan is uit een kruising van carbernet franc en sauvignon blanc. De carbernet sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. De wijn wordt als complexer en minder toegankelijk beschouwd.

Grenache
De Grenache druif is de meest aangeplante blauwe druif van Spanje. Garnache is een van de belangrijkste componenten als we het hebben over de traditionele rioja. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment. De druif kenmerkt zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen, kers, kirsch, cacao, koffie, vijgen en water peper te zijn ontdekken. 

Malbec
De malbec druif is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. De druif heeft een vleug van pruimen en bramen. Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit het Zuidwesten van Frankrijk. 

Sangiovese
De sangiovese is een Italiaanse blauwe druivensoort. De druif heeft een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren en een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. 

Tempranillo
De tempranillo is een blauwe druivensoort die behoort tot de edele druivensoorten. De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden, echter kan de druif ook goed tegen warm klimaat. Je proeft veelal lichte tannines. 


Volg ons
Advertenties