Bekendste witte druivensoorten

Bekendste witte druivensoorten

Druivenrassen zijn erg belangrijk in het bepalen van de smaak van een wijn. Er zijn honderden soorten druiven met allemaal hun eigen, unieke smaak. Maar de belangrijkste vraag, hoe herken je deze druiven dan precies? In dit artikel een overzicht van de populairste druivenrassen.

Witte druiven vind je terug in witte mousserende wijnen. De populairste witte druiven zijn de volgende:

Chardonnay
De chardonnay druif is geliefd bij menig wijnmaker en valt ook bij vele wijnliefhebbers in de smaak. Een chardonnay wijn is vol en zacht van smaak, met aroma's die variëren van appel en meloen tot ananas en mango. Een ideale wijn om te schenken bij salades, kip of een gerecht met schaal-of schelpdieren.

Grüner Veltliner
Deze druif is de nationale trots van Oostenrijk en brengt heerlijke wijnen voort. Grüner Veltliner wijnen zijn pittig van smaak en hebben een licht zuurtje. Ze zijn zeer geliefd bij sommeliers; ze passen namelijk bij veel gerechten waar andere wijnen niet bij passen. Denk bijvoorbeeld aan een Aziatische curry of kip teriyaki.

Pinot Grigio
Oorspronkelijk komt deze druif uit Frankrijk maar is door Italië op de kaart gezet. Een pinot grigio is een lichte, ietwat kruidige wijn met tonen van citrus. De naam komt door het feit dat de druiven grigio, grijs zijn. Deze wijn is heerlijk bij een aperitief of bij een antipasti.

Pinot Blanc
De pinot blanc is familie van de pinot gris, echter doet de druif veel mensen denken aan een chardonnay. De wijn bevat aroma's van appel en lychees, waardoor hij een lekker fris en fruitig karakter heeft. Wat betreft wijn en spijs is pinot blanc een bijzondere, de wijn past namelijk goed bij gerechten met ei en dat kunnen weinig wijnen zeggen. 

Sauvignon Blanc
Sauvignon blanc is één van de meest populaire druivenrassen ter wereld en brengt heerlijke wijnen voort. Deze wijnen zijn altijd verfrissend en te herkennen aan hun aromatische geur van gras en kruisbessen. De sauvignon blanc druif gaat goed samen met zilte gerechten zoals oesters of zure gerechten die tomaten of geitenkaas bevatten.

Viognier
Mensen die van chardonnay houden, vinden een glas viognier vaak ook heel fijn. Een volle witte wijn met tonen van mandarijn, perzik en mango. Door de volle smaak drinkt de wijn fijn weg bij gerechten met krab of een tajine met kip.


Volg ons
Advertenties