Nederlands Gilde van Sommeliers
Het Gilde van Sommeliers is er, zoals de naam zegt, in eerste plaats voor (en door) haar leden, de sommeliers. Gastheren en -vrouwen, werkzaam in restaurants en wijnbars met een specialisatie in dranken, voornamelijk wijn. Door middel van proeverijen, trainingen, reizen en het Nederlands Kampioenschap beoogt het Gilde van Sommeliers het niveau van de gastronomie in het algemeen en sommeliers specifiek te verhogen. Zo dragen we ook bij aan een algeheel hoogwaardigere horecabezoek van gasten, of dat nu in een bar, bistro of sterrenzaak is. Tevens verzorgt het Gilde van Sommeliers het examen ASI sommelier. Het behalen hiervan zorgt voor een internationale erkenning van de sommelier en het volwaardige niveau ervan. Het streven is dat op termijn een ieder die zich sommelier noemt door middel van dit examen te behalen aantoont het vak van sommelier waardig te zijn. Ook voor externe partijen zijn wij het eerste aanspreekpunt als zij contact zoeken met sommeliers of meer over wijn en sommelerie in de gastronomie willen weten. Het Gilde van Sommeliers brengt zo ook externe partijen en sommeliers samen.